Responsive Web Design

Što je Responsive Web Design?

Responsive Web Design je pristup izradi web stranica s ciljem da se one prilagode platformi, veličini i orijentaciji korisničkog zaslona. Ovisno da li se stranica prikazuje na monitoru, tabletu ili mobitelu njen izgled se mjenja i prilagođava veličini ekrana na kojem se prikazuje.

Ako uzmemo činjenicu da se danas 90% medijske interakcije događa na ekranima, dakle bilo pametnih telefona, tableta, prijenosnih ili stolnih računala te televizora, onda pojam Responsive itekako ima smisla.

Koliko bi vremena, novaca i ostalih resursa trebali potrošiti kada bi za svaki od navedenih uređaja razvijali zasebne web prezentacije?

Dakle, upravo to omogućuje Responsive Web Design (RWD), da se vaše web stranice prilagode veličini ekrana uređaja s kojeg im korisnik pristupa te da informacije na ekranu budu pregledne i čitljive.

Prednosti RWD-a

•Dostupnost
Web stranice biti će dostupne i čitljive na ekranima svih uređaja s kojih klijenti posjećuju vaše web stranice. Neće više trebati “zoomirati” sadržaj da bi pročitali email adresu ili broj telefona.

•Korisničko iskustvo (User Experience)
Normalno, da će posjetitelji biti zadovoljniji kada će web stranice “normalno” pregledavati. Upotrebljvost vašeg weba biti će daleko bolja i korisnici će se zasigurno vraćati na njega (normalno, to ovisi i o sadržaju weba).

•Jedan CMS
Nema više potrebe da vodite brigu da li ste sadržaj ažurirali na desktop i mobilnoj verziji web stranica. Sada imate jedan sustav (recimo na WordPress platformi), kojeg ažurirate na jednom mjestu, a rezultat ažuriranja je vidljiv na svim uređajima. Dakle, vodite brigu oko jednog sustava a ne dva ili više – jednostavno održavanje.

•SEO
Umjesto optimizacije sadržaja ili postavljanja linkova na više mjesta, RWD daje jedan sustav koji je lako ažurirati i optimiziran je za sve uređaje. Osim toga, URL struktura ostaje ista za sve uređaje bilo za stolna računala, pametne telefone ili tablet računala, što omogučuje Google-u jednostavno indeksiranje vaše web stranice. Sam Google daje prednost RWD-u ispred drugih pristupa razvoju web stranica optimiziranih za pametne telefone.

•Konverzije
Za većinu nas, najvažnije je koliko konverzija ostvarujemo preko web stranica i da se taj broj povećava. Koristeći RWD pristup vi se osim desktop korisnika fokusirate i na sve mobilne korisnike koji za pregledavanje weba preferiraju svoje mobilne uređaje, te samim time povećavate konverziju vaših web stranica što se u konačnici mora odraziti i na porast prodaje.

•Izvještavanje
Jedinstven URL za dobru Responsive web stranicu znači da postoji jedan skup statistike koja se prati i po kojoj se rade izvješća. Takva izvješća olakšavaju analizu tijeka konverzija i pomažu u odluci gdje je potrebno napraviti poboljšanja.

•Vrijeme i novac
Responsive web definitivno štedi vaše vrijeme i novac jer ne morate ulagati u razvoj dodatne mobilne verzije weba, kao ni održavati više CMS sustava.

(dio teksta preuzet sa www.avalon.hr)